Wanneer u uw grasmaaier voor de winter opbergt, moet u op verschillende punten letten opdat hij tijdens de eerste maaibeurt in de lente correct zou werken.

Laat geen brandstof in de machine
De tank moet leeg zijn voor de winterstop. Reden: tijdens de winter verliest de brandstof zijn brandbaarheid en u loop het risico dat uw grasmaaier in de lente niet meer start. Tijdens de laatste maaibeurt is het dus belangrijk om de motor stationair te laten draaien. Hij stopt uit zichzelf zodra de brandstof op is.

Controle van het oliepeil

Voor de winterstop moet u ook het oliepeil controleren. Omdat: uw grasmaaier altijd operationeel moet zijn. Het is soms nodig om de olie te verversen. Vraag ons advies . Volg hoe dan ook de instructies in de handleiding en gebruik de hoogwaardige olie die we aanbevelen.

Jaarlijks onderhoud

De winterperiode is ook een ideale tijd om de maaier eens grondig te onderhouden of bij ons binnen te brengen voor zijn onderhoud.
Een goed onderhouden machine werkt beter, gaat langer mee en is veiliger !
En last bus not least, U vermijdt vervelende wachttijden in het voorjaar.

Speciale brandstoffen  MADE BY STIHL

MOTOMIX en MOTOPLUS zijn speciale brandstoffen die hoofdzakelijk samengesteld zijn uit voor 96% verzadigde alifatische koolwaterstoffen (of paraffines), die op verschillende manieren uit ruwe aardolie gewonnen worden – distillatie, isomerisatie of alkylatie.

In tegenstelling tot brandstoffen op basis van SP 95 bevatten MOTOMIX en MOTOPLUS geen voor mens en milieu schadelijke aromatische koolwaterstoffen (waarvan benzeen de bekendste is) en alkenen.

 MOTOMIX en MOTOPLUS hebben volgende voordelen :

 • Beschermt het milieu en spaart uw gezondheid
 • Gemakkelijk te gebruiken, gebruiksklaar
 • Lange bewaringstijd (2 jaar)
 • Verhoogt de prestaties van uw motor
 • Verlengt de levensduur van de motor

Wanneer je een tuin regelmatig onderhoudt, kijk je al snel aan tegen een berg groenafval. Maar wat vang je aan met gemaaid gras, gesnoeide takken, dode bladeren en verwelkte bloemen? Dit is de oplossing!

De groene recyclage

Onze hakselaars houden uw tuin zuiver. Hun innoverende, betrouwbare en comfortabele technologie is de vrucht van 25 jaar deskundigheid. De snijsystemen versnijden en verhakselen elk type van groenafval. Takken en bladeren die veel plaats innemen, worden snel verkleind en zijn bruikbaar als basis voor uw compost.

De intelligente oplossing

Een natuurlijke, ecologische en milieuvriendelijke oplossing waarmee u uw tuinafval als compost kunt gebruiken. Zo geniet uw tuin het hele jaar door van een meststof die u zelf gemaakt hebt. Hij zal er alleen maar beter gevoed en mooier bij liggen.

De veiligheid en handzaamheid bij het gebruik van een motorzaag zijn voor ons elke dag weer belangrijke bekommernissen. Uw motorzaag is uitgerust met veiligheidsvoorzieningen die speciaal ontwikkeld werden om houthakkers te beschermen. Toch is het belangrijk om, wanneer u een motorzaag gebruikt, de veiligheidsuitrusting die hieronder aangeraden wordt, te dragen.

Maar voor u van start gaat, moet u het volgende weten: veiligheidskleren en -accessoires zijn geen leuke extraatjes, maar stellen u in staat om veilig te werken. 
En uiteraard leest u de handleiding voor u aan de slag gaat!

Opgelet!

Voor u begint, controleert u uw persoonlijke veiligheidsuitrusting. Het is belangrijk om te controleren of alle onderdelen op de juiste plaats zitten. Zo kunt u veilig en comfortabel werken zonder in uw bewegingen gehinderd te worden.

Vergeet niet om een gezichtsbescherming en oorbeschermers te dragen. Een gezichtsbeschermer en een hoofdbeugel volstaan.

Om zware gewichten op te tillen en voor alle andere manipulaties draagt u slipvaste, lederen handschoenen.

Bescherm uw benen met een broek met snijprotectie, en uw voeten met slipvaste schoenen met snijprotectie.

Opmerking:

STIHL biedt een ruim gamma persoonlijke veiligheidsuitrustingen aan.

KUMETCO geeft graag antwoord op al uw vragen en helpt u bij de keuze van de juiste uitrusting.

Het gemaaide gras kan op het gazon blijven liggen. Het volume daarvan mag echter niet te groot zijn en de fijn gehakte deeltjes moeten op een gelijkmatige manier over het gemaaide terrein verspreid worden. Zo wordt het stikstof snel in mineralen omgezet en wordt het een belangrijk en duurzaam voedingsmiddel voor uw gazon. Aarzel niet om uw grasperk geregeld te mulchen.

Een gezond grasperk produceert ongeveer 1,5 à 2 kg gras per m² en per jaar. Een grasperk van 1.000 m² produceert dus tussen 1,5 à 2 ton per jaar, terwijl het niet altijd even gemakkelijk is om zich van het groenafval te ontdoen. Dat is een van de redenen waarom de interesse voor mulchmaaiers almaar blijft groeien.

 • Met het mulchsysteem moet u uw grasperk iets vaker maaien.
 • De mulchmaaier hakt het gras heel fijn en verspreidt het gelijkmatig over uw grasperk, zonder hoopjes te vormen.
 • Tijdens de zomer en in droge periodes mag u de hoogte van uw gazon niet te veel verminderen.
 • Bij voorkeur maait u als het gras droog is. Als het gras toch vochtig is, werk dan trager en stel de maaihoogte lager in om te vermijden dat er hoopjes op uw terrein gevormd worden.
 • Werk altijd met het maximale toerental van uw motor (vol gas) en controleer of het snijsysteem goed geslepen is.
 • De behuizing van de grasmaaier moet u vaker controleren en schoonmaken.
 • Zorg ervoor dat de maaistroken elkaar niet kruisen.
 • Hoog gras moet in verschillende stappen gemaaid worden.
 • Varieer de maairichting. Dat zorgt voor een betere verspreiding van het fijngemalen gras en voor een homogeen maairesultaat.

Voordelen van mulchen

 • De graswortels worden koeler gehouden en het vochtverlies wordt verminderd
 • Het snijdsel werkt als meststof
 • Ideaal is het om het gazon te mulchen voordat u op vakantie gaat, zo droogt het gazon niet te snel uit   en tegelijkertijd wordt het gras beschermd door de dunne mulchlaag.

Bij Kumetco kan u terecht voor mulchmaaiers van verschillende merken : viking, honda en Stiga frontzitmaaiers voor de grotere oppervlakten.

Vraag vrijblijvend ons advies bij de keuze van uw machine.

Welke grasmachine is de juiste voor u : elektrisch, accu of benzine ?

Elektrisch: Heeft u een gazon die niet groter is dan maximaal 800 m2 en waarop niet teveel bomen, struiken, speeltuigen of andere obstakels voor een elektrische kabel voorkomen, dan zijn elektrische grasmaaiers een licht en compact alternatief voor de benzinemaaiers.

Bovendien produceert een elektrische motor iets minder geluid en heb je geen last van uitlaatgassen. Deze maaiers zijn veelal licht en eenvoudig te bedienen en maaien het gazon bijna moeiteloos perfect, op alle plekken waar een stopcontact in de buurt is.

Accu :  U wil stil en zonder uitlaatgassen werken, maar houdt niet zo van een kabel? Dan kunt u best voor een grasmaaier kiezen op accu. Zo’n maaimachine wordt aangedreven door een erg krachtige lithium-ion accu, die ervoor zorgt dat u moeiteloos maar toch erg stil uw gras maait – zonder draad, wel te verstaan…

Benzine :  Als u daarentegen grotere of oneffen gazons wilt bewerken, is een model met een krachtige benzinemotor de juiste keuze.

Zo kunt u,  zonder afhankelijk te zijn van voedingen en kabels, met één volle tank ook meer uitgebreide werkzaamheden in één keer tot een goed einde brengen.

Een benzinemaaier maait ook lang en nat gras met gemak.Nadeel is dat ze wel duurder zijn in onderhoud en gebruik.

Zitmaaier :  En voor de grotere oppervlaktes hebben we de zitmaaiers met opvang of mulchers.

 • Kooimaaiers: deze maaien zeer fijn en je kan er mooie banen mee maken. Ze zijn echter zwaar en niet zo handig om mee te werken, en moeilijk afstelbaar.
  Geschikt voor echte fijne siergazons.
 • Cirkelmaaiers: deze worden het meest toegepast in de tuin. Ze zijn handig, makkelijk en geschikt voor bijna alle terreinen maar je kan er geen banen mee maken.
 • Robotmaaiers : grasmaaien in dit computertijdperk kan met de robotmaaier. Gewoon een druk op de knop en de machine doet de rest. Deze werkt volledig zelfstandig en door het mulchingsysteem hoef je ook geen gras te harken. Je moet enkel het terrein afbakenen.
  Een niet zo goedkoop alternatief.

Download de gratis Sithl app en ontvang alle tips gratis.